U bevindt zich hier: Home » Blog » Goed voor Europa: strenge dames

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Goed voor Europa: strenge dames

Goed voor Europa: strenge dames

Elke dag berichten de media over de kans dat Europa uit elkaar valt. Ik zie het anders. Europa is nog nooit echt één geweest. Er zijn twee verschrikkelijke wereldoorlogen voor nodig geweest om te krijgen wat we nu hebben. En om verder te komen, hebben we nu twee duidelijke en strenge dames nodig.

Toen de euro werd ingevoerd zagen velen dit als het einde van een eenwordingsproces. Nu is het wel duidelijk dat de invoering van de euro het begin was van een proces. Om precies te zijn het proces waarbij een land genoodzaakt is om de overheidsuitgaven in een gezonde verhouding te laten staan tot de overheidsinkomsten. Ditzelfde proces vereist ook dat de schuld van de overheid in een gezonde verhouding staat tot de omvang van het nationale inkomen. Deze twee normen werden door alle Europese deelnemers onderschreven. Inclusief Italië en Griekenland.

Belachelijk idee

Normen zijn nuttig, maar het gaat om waarden en het werkelijk verbonden zijn met die waarden. Dus toen men destijds tevreden constateerde dat de politieke leiding in Italië en Griekenland zich voortaan aan de normen ging houden, had men een ander gesprek moeten voeren met de vraag: ‘Hebben deze personen zich werkelijk verbonden met de waarden en intenties die ten grondslag liggen aan deze normen?’ Het rare is dat elke Italiaan en Griek in die tijd al in lachen zou zijn uitgebarsten bij de gedachte alleen. Politici als categorie staan wat betreft integriteit en het nakomen van afspraken in deze landen lager aangeschreven dan wedkantoren en loterijen. Als je daarmee zaken doet, zo is de redenering in Italië en in Griekenland, dan zal je er zelf wel belang bij hebben als politicus uit een noordelijk euroland.

Italiønen en Griekøn

Het Europa van de normen bestaat al. Het Europa van de waarden moet nog komen. De grote vraag is of het ooit komt. En zo ja, wanneer dan? Ik denk op de dag dat het gedrag van de gemiddelde Italiaanse en Griekse politicus niet veel afwijkt van dat van zijn Zweedse of Deense collega. In Scandinavië bestaat er op politiek niveau in het algemeen een veel hogere mate van verbinding met waarden; de bereidheid om normen serieus te nemen is er ook groter. De Noord-Europese politici zijn dermate  serieus dat veel Italiaanse en Griekse kiezers zich niet tot hen aangetrokken zullen voelen. Het zijn mensen met wie niets te ‘regelen’ valt. Hoe kunnen ze je dan vertegenwoordigen? Ze zijn te consequent, te saai en te streng.

Geen ritueel maar realiteit

De democratie is dus niet het mechanisme waardoor in Italië en Griekenland de zeggenschap verschuift naar politici met een “Scandinavische inborst”. Gelukkig hebben we de eurocrisis! Deze heeft ervoor gezorgd dat beslissingen voor een belangrijk deel niet meer in Rome of Athene genomen, maar in Berlijn en in Washington. Daar zetelen twee duidelijke en strenge dames: bondskanselier Merkel en IMF-voorzitter Lagarde. Heel andere types dan Berlusconi en –ook belangrijk– totaal niet afhankelijk van de kortdurende Italiaanse of Griekse volksgunst. Merkel en Lagarde scheppen de ruimte, die de leiding in Italië en Griekenland nodig heeft om de bevolking een boodschap te brengen en daar ook actie aan te verbinden. Het is even wennen, maar het verband tussen norm, waarde en aanspreekbaarheid is geen ritueel maar een realiteit.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok