U bevindt zich hier: Home » Blog » Kunstenares Adja vertelt over haar expositie ‘kwik’

Lees blogs van Annemiek Hoogenraad
Kunstenares Adja vertelt over haar expositie ‘kwik’

Kunstenares Adja vertelt over haar expositie ‘kwik’

Mijn werkdag is bijna voorbij. Ik verbreek net de telefoonverbinding met Adja van Oers. Zij was afgelopen jaar CiEP deelneemster. Zij werkt bij de Universiteit Utrecht, faculteit Diergeneeskunde als ondersteuner van de lijn professionele ontwikkeling én ze is kunstenares. Ik ben zo geïnspireerd na dit gesprek dat ik meteen begin met typen. Want dit is een verhaal dat ik wil delen. Het eten kan wel even wachten…

Energie door CiEP

CiEP gaat voor mij over ruimte creëren om dat te doen waar je veel energie van krijgt. Natuurlijk gaat het ook over structuur en organisatie en planning maar dat wordt pas echt leuk om mee bezig te zijn als je daardoor gaat doen wat je eigenlijk al heel lang wilt. Waar je al een tijd over aan het nadenken bent, stappen in hebt gezet maar waar je om wat voor een reden dan ook toch nog niet echt aan begint. En dan volg je een CiEP programma en krijg je van mij de vraag gesteld bij het verzamelen van de ontwikkelpunten: “Als je die tijdwinst dan hebt, waar ga je die dan aan besteden?”.  Adja lichtte alleen al bij het horen van deze vraag op. Haar ogen sprankelden, je voelde de energie groeien en haar stem werd krachtiger: “Ik wil gaan toewerken naar een expositie met als thema kwik.” Nu is kwik niet bepaald een alledaags thema, en ik had er ook geen beeld bij. Maar daar ging het voor mij niet om. Het ging mij om Adja die zo te zien een droom had die ze in de wereld wilde zetten. En dat enthousiasme werkt voor mij super aanstekelijk.

Enige tijd geleden ontving ik een mail van haar. Ze vertelde dat zij een expositie had in Groningen met als onderwerp haar thema: kwik. Een mijlpaal voor haar om zo via haar kunst naar buiten te treden met haar visie op dit zwaar giftige metaal. Een controversieel onderwerp waar de meningen over verdeeld zijn. Maar het was duidelijk dat voor haar de tijd rijp was. Het had lang geduurd voordat ze wist hoe ze haar bevindingen van haar speurtocht naar kwik vorm wilde geven. Maar ruim een half jaar  geleden wist ze dan hoe dit te doen. Ze heeft met haar schilderijen, of eigenlijk is het een originele vorm van een pamflet geworden, aandacht gevraagd voor het zware metaal kwik wat velen van ons in ons lijf hebben gekregen via amalgaamvullingen. De schilderijen die ze gemaakt heeft zijn portretten van wetenschappers die onderzoek naar kwik hebben gedaan. Het is een eerbetoon aan deze onderzoekers. De wens is veilige kwikontgifting in Nederland en meer kennis ( onderzoek) naar kwik en de schade die het aan kan richten. Daarvoor moest zij iets doen wat ze niet gewend was om te doen: ruimte en tijd voor zichzelf vrijmaken om de schilderijen te maken. Ze heeft daarvoor een maand vrij genomen van haar werk. De mogelijkheid om te exposeren was geboden, en deze kans heeft ze gegrepen. Als er energie gaat stromen dan komt er blijkbaar meer in beweging dan we van te voren kunnen bedenken.

Zichtbaar resultaat

Op dit moment zijn haar schilderijen ook bij de faculteit Diergeneeskunde (niet toegankelijk voor publiek) te zien. De speurtocht naar kwik is ingericht in een aparte ruimte, het is een soort installatie geworden. Ik ga zeker kijken! Tijdens mijn 10 jaar CiEP coach zijn, heb ik nog nooit zo’n mooi zichtbaar resultaat van een CiEP programma gezien. Ik hoop dat het uiteindelijk zal leiden tot een meetbaar resultaat als het gaat om het gebruik van kwik en het behandelen van mensen die kampen met de gevolgen van het gebruik van dit nare goedje.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok