U bevindt zich hier: Home » Blog » Leiderschap, dat dient ertoe!

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Leiderschap, dat dient ertoe!

Leiderschap, dat dient ertoe!

De dienende leider

De meesten van ons zijn groot gebracht met leiders die de beslissingen nemen, vooruit lopen op de troepen en de weg bepalen waarlangs de doelen bereikt gaan worden. Hoe anders stelt een dienend leider zich op. Niet hij of zij zelf staat voorop: het team en (het doel van) de organisatie komen op de eerste plaats. Succes is iets wat je samen kunt bereiken; waaraan medewerkers een optimale bijdrage kunnen leveren als de leider ze daar optimaal in ondersteunt.

Voldaan naar huis

Neem nu Sinterklaas en zijn Pieten. Of de Kerstman met elfjes. Zij streven niet naar geld en macht, maar naar stralende kindergezichtjes. De twee roodgepakte bazen zijn niet uit op winst en status, maar zetten zich samen met hun team in om te zorgen voor saamhorigheid en blijdschap. Dat is hard werken, want er zijn heel wat kinderhanden te vullen. Maar, ze worden er goed voor beloond. Met uit rotsvast geloof luidkeels gezongen liederen, telkens weer een warm onthaal en een scheepslading voldoening om mee terug te nemen naar Spanje en het hoge Noorden.

Pontificaal op de voorgrond

Hoewel bovenstaande natuurlijk een fictief voorbeeld is, kun je je er misschien wel een beeld bij vormen. Een dienend leider richt zich, in plaats van op autoriteit, op het stimuleren en bevorderen van het saamhorigheidsgevoel en persoonlijke groei van zijn medewerkers. Dat doet hij door zich dienstbaar op te stellen, door zichzelf en zijn team steeds de vragen te stellen: Wat heb je nodig? Wat heeft het team nodig? Wat kunnen we doen dat de organisatie vooruit helpt? Richard Berenschot, managing partner bij Management Drives (MD) verwoordt het als volgt: ‘Dienende leiders zijn niet mensen die pontificaal op de voorgrond treden. Het zijn bijvoorbeeld mensen die bij familiebedrijven werken en mensen die ergens in stappen als iedereen hem knijpt. Situaties waarvan je denkt: ik weet niet of ik dat zou doen, want of daar nou zo veel eer te behalen valt?’*

Optimaal functioneren

Robert Greenleaf noemde als eerste de term servant leaderschip, ongeveer vijftig jaar geleden. Hij beschrijft de dienend leider als iemand die menselijkheid toont, vertrouwen schept, in staat is te luisteren naar wat zijn medewerkers nodig hebben om hun werk goed te doen, die een veilige leeromgeving creëert ieder zich persoonlijk kan ontwikkelen en optimaal functioneren. Een dienend leider beseft dat als mensen in hun kracht staan, ze ook hun talenten meer inzetten en er beter zal worden samengewerkt. En dat draagt alleen maar bij aan een gezonde organisatiecultuur en een positief bedrijfsresultaat.

Een roedel wolven

Een dienend leider leidt zijn team niet door voorop te lopen en de weg te wijzen. Anouk Minnes van Great Place to Work illustreert dit met het gedrag van wolven: als de roedel in beweging is, loopt de leider achteraan. ‘Hij vertrouwt erop dat de anderen de weg weten. En door achteraan te lopen, zorgt hij dat geen wolf achterblijft.’ Vertaald naar het werk betekent dit dat je als leidinggevende, maar ook als collega, vertrouwen hebt in de mensen waarmee je samenwerkt, dat je anderen verantwoordelijkheid geeft en laat nemen, dat je er op let dat iedereen mee kan en dat je ondersteuning biedt als dat nodig is.

Dienend leiderschap aan de eettafel

Je persoonlijk leiderschap en dienende instelling laat je niet achter als je de deur van je werk achter je dicht trekt. Gelukkig maar, want hoe mooi is het om met de feestdagen met elkaar te zijn, je onderdeel van een gezin, familie of vriendenkring te voelen en in een sfeer van saamhorigheid fijne momenten te hebben. Daar zijn geen kalkoenen of grote cadeaus voor nodig. Wat echt helpt is aandacht en stil staan bij wat anderen en jijzelf nodig hebben. Naar elkaar luisteren en bereid zijn iets voor een ander te doen en te betekenen. Zo zorg je zelf voor een zalig kerstfeest en draag je bij aan een gelukkig nieuw jaar.

*Lees hier een interview met Richard Berenschot over dienend leiderschap.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok