U bevindt zich hier: Home » Blog » Leidinggeven in het hybride tijdperk

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Leidinggeven in het hybride tijdperk

Leidinggeven in het hybride tijdperk

Het hybride tijdperk zorgt voor vele uitdagingen, maar voor leidinggevenden is er een extra uitdaging, want hoe houd je op afstand (toch) je team bij elkaar? Eigen verantwoordelijkheid en vertrouwen geven, zijn van groot belang in deze nieuwe vorm van leidinggeven. Maar hoe zorg je ervoor dat teamleden hun verantwoordelijkheden kennen en nemen én hoe zorg je voor de verbinding tussen jezelf en de teamleden én de teamleden onderling?

Open communicatie is de key

In het woordenboek wordt communiceren beschreven als: “in verbinding staan”. Dit betekent dat om te communiceren minstens twee personen nodig zijn.

Een grote belemmering in bedrijven om effectief samen te werken – ook vóór de coronatijd- is miscommunicatie. Met het hybride werken, waarin er dus op afstand wordt gewerkt met elkaar, neemt de kans op misverstanden en onbegrip toe. In communicatie is het belangrijk om te communiceren vanuit intenties, heldere doelen en open- en duidelijke werkafspraken. Door de tijd te nemen (en dat is misschien nog wel de grootste uitdaging) en niet alleen te bespreken wat er moet gebeuren, maar ook hoe het gaat, wat er mogelijk lastig is, wat behoeften zijn en aan het eind te checken of wederzijds de intenties en afspraken helder zijn, kun je misverstanden en onbegrip voorkomen. Met een positief effect op zowel de werkrelaties als de resultaten.

Betrokkenheid

De piramide van Maslow is een van de bekendste motivatietheorieën. De focus ligt hierbij op het vervullen van behoeftes. Eén van die behoeftes is de sociale behoefte. Mensen willen graag ergens bij horen en hebben behoefte aan acceptatie. Door het werken op afstand wordt deze sociale behoefte minder vervuld. Daarnaast is het lastiger om signalen op te pikken en op de hoogte te blijven van wat er speelt binnen een team. Daarom is het belangrijk als leidinggevende om wat vaker te bellen of een Team(s)-sessie in te plannen om betrokken te blijven bij je teamleden. Zorg voor zowel teamsessies als individuele gesprekken en zorg dat een ieder binnen het team zich gezien en gehoord voelt.

Afspraken

Naast communicatie en de sociale behoefte is het belangrijk om duidelijkheid te creëren binnen het team. Kent een ieder zijn kerntaken en verantwoordelijkheden? Zorg dat deze vragen beantwoord zijn binnen het team en blijf dit ook monitoren. Maak ook afspraken over wanneer er op kantoor- en wanneer er thuis gewerkt mag worden. Bespreek met je team welke activiteiten op kantoor moeten gebeuren en welke ook op afstand kunnen en zorg daarin voor duidelijkheid. Luister ook naar behoeften van de medewerkers. Maak afspraken over bereikbaarheid en onbereikbaarheid. Bespreek welke tijd binnen “normale” werktijden valt en voor welke zaken er buiten “werktijden” gebeld mag worden. Zo kan een ieder binnen het team zijn werkdag flexibel blijven indelen en wordt er rekening gehouden met elkaar en met organisatiebelang.  

Samen hybride

Leiderschapsvaardigheden worden in het hybride tijdperk dus extra op de proef gesteld.  Aanpak die voorheen werkte, werkt nu niet meer en leidinggevenden hebben te maken met nieuwe uitdagingen. Effectief communiceren met het team en duidelijkheid creëren zijn misschien wel de belangrijkste kerntaken van leidinggevenden.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok