U bevindt zich hier: Home » Blog » Leidinggeven? Eerst aan mezelf en dan aan anderen!

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Leidinggeven? Eerst aan mezelf en dan aan anderen!

Leidinggeven? Eerst aan mezelf en dan aan anderen!

Vaak wordt nog gedacht dat leiderschap een soort aangeboren kwaliteit is. Hoewel enige aanleg natuurlijk wel helpt, is mijn ervaring dat het toch vooral een bewustwordingsproces is. Bij mij kwam dat proces hardhandig in beweging toen ik vele, vele jaren geleden burn-out raakte en tot het inzicht kwam dat ik tot dan toe vooral voldeed aan de verwachtingen van anderen, ook als het ten koste ging van mijn persoonlijke welzijn. Tot dan toe stond ik bepaald niet open voor ongevraagde feedback of goede raad. Dus tja, het was een lange weg van zelfonderzoek, vallen en opstaan, leren luisteren naar hoe ik met mezelf communiceerde en gaan begrijpen waarom ik deed wat ik deed. Tot inzicht komen wat ik écht graag wilde, bracht mij er uiteindelijk toe om op het gebied van bewustwording, effectiviteit en kwaliteit, juist in de professionele werkomgeving, een bijdrage te willen leveren. En dat was in 1992 het begin van het trainings- en coaching bedrijf waarin we vandaag de dag met ca. 50 personen werkzaam zijn. Ik ervaar het als uitermate vervullend dat de lessen die ik zelf en inmiddels ook vele collega’s in ons persoonlijke en professionele leven hebben ervaren, het fundament vormen van een inspirerende, maar ook heel concrete sturingsfilosofie én methodiek die toepasbaar is zowel op individueel, team- als organisatieniveau. Dit hebben we inmiddels met meer dan 150.000 professionals op één of andere manier mogen delen, hetgeen voor 96% van die mensen waardevol geweest is, zo blijkt uit alle evaluaties.

Het werk is voor mijzelf een doorlopend leerproces. Ik kom daar mezelf bijna dagelijks in tegen. Omdat dingen anders lopen dan ik verwacht of gehoopt had, ik te optimistisch ben over hoeveel tijd iets kost, ik denk dat anderen een bepaald doel sneller en met meer gemak kunnen bereiken dan de werkelijkheid toont, ik denk iets duidelijk gecommuniceerd te hebben waar opnieuw vragen over worden gesteld. Kortom, er zijn steeds maar dingen die ik vanuit mijn automatische reactie heel vervelend of fout kan vinden en waar ik dan gemakkelijk mijn energie in kan verliezen, terwijl ik er ook voor kan kiezen om steeds vanuit wat er is, vanuit acceptatie van wat er is, nieuwe keuzes te maken, actie te ondernemen en bij te sturen waar nodig en mogelijk. Ook al is het voor de zoveelste keer, ook al komt het me niet uit, ook al heb ik er geen zin in. En wat me dan steeds weer zoveel voldoening geeft, is dat als ik er geen punt van maak, er voor anderen ook alle ruimte is om te corrigeren, te leren en zichzelf te ontwikkelen.

De rode draad in de ontwikkeling van mijn eigen persoonlijke leiderschap is dat ik de waarde geleerd heb van het zichtbaar maken van niet alleen wat allemaal zo mooi, goed en fantastisch is en waar ik een goede indruk mee maak, maar ook wat misschien niet zo mooi is en waar ik zelf tegen aan loop of tegenop zie. Waardoor ik niet de schijn hoef op te houden dat ik als mens perfect ben, maar wel bespreekbaar kan maken hoe het werkt om effectief om te gaan met niet-functionele overtuigingen, twijfels of ongemak, daar niet de regie aan te weg te geven, maar het ook niet te verbergen. Met als impact: ruimte bij mezelf én intrinsieke ruimte voor professionele kwaliteit en inspirerende resultaten.

Als leider in onze organisatie besef ik meer dan ooit dat het niet gaat om wat ik allemaal weet en kan, maar dat het gaat om wat ik doe en demonstreer. Dat als ik mezelf niet laat kennen, de mensen om mij heen dat ook niet doen. Dat als ik mij niet doorlopend ‘vernieuw’ ook op persoonlijke gebied, mijn omgeving ook niet in de vernieuwingsstand staat. Dat als ik doe alsof ik alles onder controle heb en beter weet, ik daarmee de groei van anderen belemmer. Dat de kwaliteit van hoe ik leiding geef aan mezelf, misschien wel de meest cruciale factor is voor geloofwaardigheid, inspiratie en vertrouwen bij anderen. Het met hart en ziel faciliteren van professionals om effectief leiding te geven aan zichzelf en anderen, is wat ik – en trouwens al mijn collega’s – het allerliefste doe en wat ik als het meest vervullend ervaar in mijn werk.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok