U bevindt zich hier: Home » Blog » Structuur bevrijdt

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Structuur bevrijdt

Structuur bevrijdt

Door: Gery Groen, oprichter Impulsus/CiEP

IT’er van de toekomst heeft geen behoefte aan Het Nieuwe Werken.” Dat werd dit voorjaar gemeld op managers online. En de IT’er van de toekomst wordt ook liever “gestuurd, dan dat hij vrij is”. Dat zou ook al een teken zijn dat HNW niet iets is voor IT’ers.

Er is een onderzoek gehouden onder IT-studenten. De uitkomst was grosso modo dat zij helemaal niet zo zaten te wachten op HNW: “41 procent wil zelfs een vaste plek op kantoor.” En om het nog verder te verduidelijken: “Slechts 16 procent werkt het liefst thuis of in een openbare ruimte.” Wat betekenen deze resultaten voor de toekomst van HNW onder IT’ers?

Vaste plek is het echte werk?

Om het eerlijk te zeggen: ik heb geen idee. Want dit onderzoek geeft uitsluitend weer wat studenten denken dat ze willen, wanneer ze geen student meer zijn. Natuurlijk wil iedereen die zijn carrière serieus neemt allereerst eens een paar jaar verkeren onder mensen die al langer in het vak zitten. Die collega’s met kennis vind je eerder op het werk dan thuis of in een openbare ruimte. Zo’n vaste plek op kantoor is daarbij ook een aspiratie-symbool. Ik heb een vaste plek, het echte werk is begonnen.

Meerderheid wil wel vrijheid

Als die vaste plek er straks is, kan het zijn dat de student van nu er al snel minder aan gaat hechten. Volgens het onderzoek “verkiest de IT-professional van de toekomst sturing boven vrijheid”. Als je verder leest, kom je tot andere conclusies en blijkt dat 10 procent het liefst gestuurd wil worden, dat 32 procent wil worden vrijgelaten bij het uitvoeren van een taak en dat 58 procent wenst te worden ondersteund.
Ondersteuning kan ik niet zien als een vorm van vrijheidsbeknotting. Per saldo (32 +58) lijkt het mij daarom onjuist te stellen dat de IT’er van de toekomst weinig op heeft met vrijheid in zijn werk. En sluit ik de voorkeur voor een flexibele werkplek allesbehalve uit.

Verantwoordelijkheden inrichten

Ik heb de indruk dat de kopregels over IT’ers en HNW alleen maar gemaakt zijn om de aandacht te trekken. Nou, dat is gelukt. Maar op deze manier berichten over HNW draagt niet bij aan een inhoudelijk discours over het onderwerp. Het Nieuwe Werken gaat primair om het inrichten van je verantwoordelijkheden ten opzichte van je werk en jezelf. Het is geen zwart-witverhaal over wel of niet een vaste werkplek of een tegenstelling vrijheid–sturing. Dat 58% van de aankomende IT’ers opteert voor ondersteuning in het werk, zie ik als een gunstig teken. Zij hebben door dat structuur bevrijdt.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok