U bevindt zich hier: Home » Blog » Uit de kijker, uit de race?

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Uit de kijker, uit de race?

Uit de kijker, uit de race?

Door: Gery Groen, oprichter Impulsus/CiEP

Mensen die Het Nieuwe Werken wantrouwen, gebruiken nog wel eens dit argument: het is slecht voor je promotiekansen. Uit de kijker, uit de race. Voorstanders wuiven deze angst weg. De manager kan toch gewoon zien wie welke output levert. Dat kan. Maar ziet de manager dat ook?

Daniel Cable van de London Business School heeft het onderzocht. Zijn conclusies stemmen zorgelijk. Cable organiseerde onder meer dit psychologische experiment. Een groep managers moest in een aantal scenario’s beoordelen, welke werknemers het ijverigst en het betrouwbaarst waren. Zonder dat zij het doorhadden, lieten ze de keuze vallen op mensen die op kantoor werkten en niet thuis. De kwaliteit van het geleverde werk legde geen gewicht in de schaal.

Gestraft wegens volgzaamheid

Gezien zijn is kennelijk een voorwaarde om gewaardeerd te zijn. Sommige leidinggevenden kijken en denken automatisch: “Van den Berg zit vaak aan zijn bureau als ik naar huis ga. Goeie vent.” Als koekeloeren op Facebook en het uitzoeken van vakantiebestemmingen onder werken valt, dan wel ja… Met Het Nieuwe Werken voeren organisaties een actief beleid om werknemers minder naar het kantoor te laten komen. Cable heeft een aantal van deze bedrijven, IT-ondernemingen, in Californië onder de loep genomen. Is uit het zicht zijn schadelijk voor de waardering? Ja, werknemers die gehoor gaven aan de oproep om regelmatig thuis te werken, werden per saldo gestraft voor hun volgzaamheid. Niet bewust, maar toch.

‘Weekend verlengen’

Wél bewust is de gewoonte om de leidinggevenden te bestoken met mailtjes en SMS-jes. Een regen van voortgangsrapportages en mededelingen, die deze boodschap duidelijk moeten overbrengen: “Ik ben aan het werk. Ik zit niet op de bank naar soaps te kijken.” In de studie van David Cable gaf 20% van de ondervraagden toe, dat zij expres buiten kantooruren mailtjes sturen die getuigen van werkzame betrokkenheid. Als 20% het toegeeft, dan zullen het er in werkelijkheid nog veel meer zijn. Voor deze mensen leverde het onderzoek nog een nuttige tip op. Als je graag ijverig wilt overkomen, werk dan niet thuis op vrijdag of maandag. Dat wordt onbewust geconcipieerd als het verlengen van je weekend.

Moeders objectief beoordelen

Beoordeeld worden op aanwezigheid is het meest schadelijk voor de promotiekansen van werkende moeders. Zij benutten de mogelijkheden van de techniek om er zowel te zijn voor de kinderen die uit school komen, als voor de taken vanuit hun werk en zijn daardoor op het werk niet zo zichtbaar als degenen die er altijd zijn. Mensen die dubbel nuttig zijn voor de maatschappij, verdienen een evaluatie van hun arbeidsbijdrage die objectief is. Hun inbreng moet niet verdoezeld worden door een indruk van ‘er altijd zijn’. Wil Het Nieuwe Werken ten volle brengen wat iedereen ervan hoopt, dan verdient dit aspect serieuze aandacht.
Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok