U bevindt zich hier: Home » Blog » Van slachtoffer naar regisseur

Lees blogs van Frank Goddijn
Van slachtoffer naar regisseur

Van slachtoffer naar regisseur

Door: Frank Goddijn, CiEP-coach
 
De tijd waarin wij nu leven, oftewel de fase waarin wij beland zijn, vraagt veel van ons menszijn. Er zijn veel ontwikkelingen in de wereld, zowel continentaal, landelijk als op kleinere schaal. In kantooromgevingen wordt er gefuseerd, gereorganiseerd en ontslagen dat het een lieve lust is. Dit lijkt een optelsom van het natuurlijk gedrag dat mensen in zijn algemeenheid vertonen. Dat wordt vaak ingegeven door een samenspel van paniek, macht, onmacht, ego’s, status, het sturen op korte termijn et cetera.
 
Door al die bewegingen en (het gebrek aan) keuzes, voelen mensen zich vaak het slachtoffer en ontbreekt er regie op persoonlijk niveau om te sturen op een ander resultaat. Een resultaat wat mogelijk haaks staat op het resultaat van wat een afdeling en/of organisatie voor ogen heeft. De verbinding tussen het persoonlijke en het organisatiebelang.

Vast in patronen

Vanuit de onmacht om ergens doorheen te breken belanden veel mensen in een geestelijke en/of fysieke toestand, waarbij de balans ver te zoeken is. Ze zitten ‘vast’ in patronen en automatismes. Vaak onbewust en sluipenderwijs tot stand gekomen, maar wel met het gevolg dat onze waarden niet meer worden vervuld. Wanneer we dit niet kunnen of willen zien, steken zelfs fysieke ongemakken de kop op.
Daarom werkt het om je eigen handelen, manier van werken en denkwijze met regelmaat onder de loep te nemen. En test of je persoonlijke waarden nog wel de toets der kritiek kunnen doorstaan.

Programma over regie en stilstaan

Een van de manieren waarop je jezelf kunt trainen hierin is het CiEP-programma. In de breedste zin van het woord gaat ons programma over regie… Regie over jezelf, regie in contact met anderen, regie in je werk. Kortom over sturing die ervoor zorgt dat je in balans komt en blijft. Door bewust te kijken waar je staat en waar je op uit bent. Om vervolgens bij te sturen op het moment dat je afglijdt in een andere richting.
 
Een keer per week een ‘CiEP-uur’ plannen is geen overbodige luxe. Het is een moment waarop je stilstaat om vooruit te komen. Stilstaan om opnieuw richting te bepalen. Stilstaan om te ervaren hoe het met je is. Stilstaan om weer verbinding te maken met wat je belangrijk vindt. Stilstaan gewoon om stil te staan en niet mee te hollen met de waan van de dag…
 

Sleutel tot gezond evenwicht

De combinatie van denken en doen samen met het integreren en implementeren van nieuwe gewoontes die wél werken, zijn de sleutel tot een gezond evenwicht. Laat het helder zijn dat als je het leven leeft, je vanzelf in allerlei situaties terecht komt waarbij jouw evenwicht of balans ruw verstoord worden. En dat er maar weinigen zijn die hier in een life-time niet mee geconfronteerd worden. Wat ook eigenlijk noodzakelijk is om te kunnen onderscheiden wat het is of hoe het voelt om regie te hebben. Zo tegenstrijdig, maar o zo waar. Alleen al de zoektocht hiernaar is de moeite waard, al zal ze de nodige bloed, zweet en tranen kosten.
 
Zoeken is eigenlijk niet het juiste woord… Het is de ontdekking van leven en beleven, ervaren, steeds opnieuw kiezen en schakelen naar een houding die je ondersteunt, die voor je werkt. Daarbij zul je alle tegenstellingen tegenkomen die je maar kunt bedenken. Verbinden en loslaten. Communiceren en zwijgen. In de heftigste emoties, gevoelens en uitingen schieten of juist reflecteren op wat je voelt aankomen. Afstoten en aantrekken. Begrip en onbegrip. Ze bestaan slechts dankzij de herkenning van beiden.

Middel tegen burn-out 

In een tijd als deze waarbij het uiterste van ons wordt gevraagd, dan is het geen overbodige luxe om te sturen op duurzame inzetbaarheid van jezelf. Het is -helaas- een gegeven dat zowel jongeren als ouderen door de overprikkeling vanuit onze maatschappij met regelmaat symptomen van burn-out verschijnselen vertonen.
 
Wil je daaraan iets doen? Vanuit bijdrage aan de mentale gezondheid van werknemers of omdat de kosten van ziekte of uitval door stress vele malen hoger zijn dan de investering in een programma als CiEP. En waarbij behaalde resultaten en waarden zowel  tevreden werknemers oplevert als een tevreden werkgever. In die volgorde.
Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok