Verbeter de kwaliteit van je energie
Als we het hebben over energie, hebben we het al snel over hoevéél je er van hebt. Te weinig meestal (al zijn er ook mensen die overduidelijk wat te veel hebben). Een andere manier van kijken is naar de kwaliteit van je energie. Positieve energie maakt over het algemeen dat we goed presteren. Denken we negatief, dan voelen we ons slecht en presteren stukken minder.
Verhoog de energiekwaliteit
Het is dus interessant om te kijken hoe we regie kunnen krijgen over wat we denken en voelen en hoe we onze energiekwaliteit kunnen verhogen. Onze emoties bepalen hoe we met prikkels en werkdruk omgaan. Om ze te kunnen sturen, zul je je eerst bewust moeten worden van hoe je je op verschillende tijdstippen van de dag voelt. Rusteloos, energiek, ontspannen, boos, geconcentreerd, uitgeput… hóe je je voelt én of je gevoel gedurende de dag min of meer stabiel is, zijn bepalend voor je effectiviteit.
Onderzoek
In verschillende onderzoeken vallen een aantal dingen op: – positieve emoties blijven alleen positief als je zorgt voor ontspanning, afwisseling en beweging – onder onveranderde omstandigheden zullen negatieve emoties steeds negatiever worden – hoe minder positief je emoties, hoe minder productief je zult zijn. Hoe gaat dit in zijn werk? Als we negatief denken komen we in de vecht/vlucht modus terecht. We worden geïrriteerd en ongeduldig, of gespannen en onzeker. Dit slurpt energie en kan leiden tot conflicten. De vecht/vlucht modus maakt dat we niet helder kunnen nadenken, en dat onze logica en reflectieve vermogens ons in de steek laten. Als we leren hoe we hier niet in terecht hoeven te komen, zijn we meer in staat om regie over onze grotendeels automatische reacties te nemen. Zo kun je bewust kiezen voor positievere emoties en hogere effectiviteit.
Oefening baart kunst
Eén van de oefeningen die hierbij helpen, vind ik zeer aansprekend. In deze oefening verander je het verhaal wat je aan jezelf en anderen vertelt, door van ‘lens’ te wisselen. Neem hiervoor een conflict in gedachten wat je niet al te lang geleden hebt gehad en wat je een slecht gevoel heeft gegeven. Geef dan antwoord op de volgende vragen:
- Kijk door de omgekeerde lens: wat zou de andere persoon in dit conflict zeggen en op welke manier zou dit waar kunnen zijn?
- Kijk door de lange lens: hoe bekijk ik deze situatie als we 6 maanden verder zijn?
- Kijk door de wijde lens: los van hoe het conflict uiteindelijk wordt opgelost, wat kan ik ervan leren zodat ik er persoonlijk van groei.
Een andere kijk
Hopelijk geven de andere lenzen je andere inzichten dan die welke je negatieve emoties hebben bezorgd. De meeste mensen geven in conflicten anderen of de omstandigheden de schuld van waar ze zelf niets aan kunnen doen. Dit trekt je een negatieve conversatie met jezelf in, waardoor je gaat vechten of vluchten. Beide opties zorgen ervoor dat je energie weglekt en je je boos, somber, gefrustreerd of moe voelt. Bemerk je dat bij jezelf? Verwissel de lens waardoor je kijkt. Help jezelf om bewust te kiezen voor positieve emoties.
— Wie zijn perspectief verbreedt, ziet meer —