U bevindt zich hier: Home » Blog » Verbeter de kwaliteit van je energie

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Verbeter de kwaliteit van je energie

Verbeter de kwaliteit van je energie

Als we het hebben over energie, hebben we het al snel over hoevéél je er van hebt. Te weinig meestal (al zijn er ook mensen die overduidelijk wat te veel hebben). Een andere manier van kijken is naar de kwaliteit van je energie. Positieve energie maakt over het algemeen dat we goed presteren. Denken we negatief, dan voelen we ons slecht en presteren stukken minder.

Verhoog de energiekwaliteit

Het is dus interessant om te kijken hoe we regie kunnen krijgen over wat we denken en voelen en hoe we onze energiekwaliteit kunnen verhogen. Onze emoties bepalen hoe we met prikkels en werkdruk omgaan. Om ze te kunnen sturen, zul je je eerst bewust moeten worden van hoe je je op verschillende tijdstippen van de dag voelt. Rusteloos, energiek, ontspannen, boos, geconcentreerd, uitgeput… hóe je je voelt én of je gevoel gedurende de dag min of meer stabiel is, zijn bepalend voor je effectiviteit.

Onderzoek

In verschillende onderzoeken vallen een aantal dingen op: – positieve emoties blijven alleen positief als je zorgt voor ontspanning, afwisseling en beweging – onder onveranderde omstandigheden zullen negatieve emoties steeds negatiever worden – hoe minder positief je emoties, hoe minder productief je zult zijn. Hoe gaat dit in zijn werk? Als we negatief denken komen we in de vecht/vlucht modus terecht. We worden geïrriteerd en ongeduldig, of gespannen en onzeker. Dit slurpt energie en kan leiden tot conflicten. De vecht/vlucht modus maakt dat we niet helder kunnen nadenken, en dat onze logica en reflectieve vermogens ons in de steek laten. Als we leren hoe we hier niet in terecht hoeven te komen, zijn we meer in staat om regie over onze grotendeels automatische reacties te nemen. Zo kun je bewust kiezen voor positievere emoties en hogere effectiviteit.

Oefening baart kunst

Eén van de oefeningen die hierbij helpen, vind ik zeer aansprekend. In deze oefening verander je het verhaal wat je aan jezelf en anderen vertelt, door van ‘lens’ te wisselen. Neem hiervoor een conflict in gedachten wat je niet al te lang geleden hebt gehad en wat je een slecht gevoel heeft gegeven. Geef dan antwoord op de volgende vragen:

  1. Kijk door de omgekeerde lens: wat zou de andere persoon in dit conflict zeggen en op welke manier zou dit waar kunnen zijn?
  2. Kijk door de lange lens: hoe bekijk ik deze situatie als we 6 maanden verder zijn?
  3. Kijk door de wijde lens: los van hoe het conflict uiteindelijk wordt opgelost, wat kan ik ervan leren zodat ik er persoonlijk van groei.

Een andere kijk

Hopelijk geven de andere lenzen je andere inzichten dan die welke je negatieve emoties hebben bezorgd. De meeste mensen geven in conflicten anderen of de omstandigheden de schuld van waar ze zelf niets aan kunnen doen. Dit trekt je een negatieve conversatie met jezelf in, waardoor je gaat vechten of vluchten. Beide opties zorgen ervoor dat je energie weglekt en je je boos, somber, gefrustreerd of moe voelt. Bemerk je dat bij jezelf? Verwissel de lens waardoor je kijkt. Help jezelf om bewust te kiezen voor positieve emoties.

 

                                                  — Wie zijn perspectief verbreedt, ziet meer —

 

 

Benieuwd of CiEP iets voor jou is?

 
 
 
 
Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok