U bevindt zich hier: Home » Blog » Verbindend, veeleisend

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Verbindend, veeleisend

Verbindend, veeleisend

Rondom het begrip Verbindend Leiderschap zijn verbazende bijgeluiden te horen. Het probleem zit in de invulling van het element verbinden. Sommigen denken dat verbinden het tegenovergestelde is van eisen durven stellen. Volstrekte nonsens! Juist de leider die verbindt, kan veel eisen stellen. En juist vanwege de verbinding die medewerkers ervaren, wordt voldaan aan de eisen.

“Ik geloof niet zo in autoritair leiderschap, ik ben meer een verbindende leider.” Als ik iemand dat hoor beweren, dan is mijn eerste gedachte: “Jij bent geen leider. En je hebt een woord opgevangen om dat gebrek aan leiderschap te camoufleren met een hedendaags sausje.” Leiderschap is in Nederland een lastig onderwerp. Dat hoor je ook regelmatig van buitenlanders die hier met plezier werken. Er deugt van alles aan de Nederlandse werknemers, maar: “Jullie willen altijd overal over praten. Iedereen moet zijn zegje doen en het ermee eens zijn.”

Keuzen maken

Volgens deze geïnformeerde buitenlanders is in Polderland de anti-autoritaire cultuur doorgeschoten. Maar is het dan zo verkeerd om overal over te willen praten? Zeker niet. Tenminste als de discussie niet telkens heropend wordt, nadat er een besluit is genomen. Doen we er dan verkeerd aan om als leiders te luisteren op alle niveaus? Zeker niet. Mensen willen gehoord worden. En om je ergens aan te kunnen en willen verbinden, is dat zelfs een cruciale stap in het proces van verbinden. Alleen dat andere Nederlandse fenomeen –dat iedereen het er mee eens moet zijn– daar mogen we wel eens mee ophouden. Om te beginnen moeten mensen in leidende posities afscheid nemen van de hyperdemocratie. Wie zijn leiderschap waarmaakt, maakt keuzen. Dit wel, dat niet. Jouw idee wel, jouw visie niet.

Consensus is irrelevant

Wie niet wil kiezen na geluisterd te hebben, kan beter enquêteur worden in plaats van leider te blijven. Zo’n iemand heeft niet een anti-autoritaire leiderschapsstijl, nee zo’n iemand mist autoriteit; begrijpt niet wat leiderschap is. En die begrijpt ook niet wat verbinden is. Want verbinden gaat niet over consensus. Verbinden gaat over het bewerkstelligen van consistent gedrag en consistente communicatie, nadat een keuze is gemaakt. Denk aan twee medewerkers, de heren Bakker en Visser. Bakker zegt: “Dit ziet het management goed, zo gaan we het doen.” En Visser zegt: Ik heb mijn twijfels, maar zo is het wel afgesproken. Dus zo gaat het gebeuren.” Wie van de twee is nu verbonden met de uitgezette koers? Bakker of Visser?

Het gaat om commitment

Zowel Bakker als Visser zijn verbonden. Visser misschien nog wel meer dan Bakker, want Visser is gehoord in zijn twijfels en heeft zich ondanks die twijfels verbonden met het besluit. Nogmaals, consensus speelt geen rol. Mensen hoeven het niet overal mee eens te zijn, maar ze willen wel gehoord zijn en ze willen wel dat hun argumenten serieus worden genomen. Mensen hebben dat nodig om zich ergens aan te kunnen verbinden. Zodat er commitment ontstaat. Toewijding in goed Nederlands. Toewijding is de situatie waarin medewerkers, met zowel hun hoofd als hun hart, een werkelijke keuze hebben gemaakt voor datgene wat is afgesproken. Zelfs al waren ze het eerder niet mee eens. Deze toewijding bereik je als leider niet door autoritair op te treden. Managers in de landen waar leiderschap makkelijker wordt geaccepteerd, denken soms van wel. Maar in veel van deze landen zijn ze zeker niet beter georganiseerd dan hier, dus zo effectief kan de autoritaire opstelling niet zijn. Hoe dan ook: toewijding onder medewerkers moet je als leider verdienen. Onder andere door die dingen te doen die je zelf ook niet zo leuk vindt. Bijvoorbeeld het consequent zelf opvolgen en uitdragen van de gemaakte afspraken. Wil je veel eisen? Verbind! Wil je verbinden? Eis veel van jezelf.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok