U bevindt zich hier: Home » Blog » Management drives als aanvulling op persoonlijke ontwikkeling

Lees meer interviews
Management drives als aanvulling op persoonlijke ontwikkeling

Management drives als aanvulling op persoonlijke ontwikkeling

Interview met Maurice Lagendijk – manager bedrijfsvoering – van Gemeente Dalfsen.

De Management Drives profielen – ook wel MD profielen – kunnen van grote toegevoegde waarde zijn binnen organisaties. Vooral bij het vergroten van zelfkennis en meer inzicht in zowel eigen potentiële kracht als in valkuilen zijn de profielen ondersteunend.

Binnen gemeente Dalfsen hebben de vijf managers van bedrijfsvoering en de afdeling HR het MD profiel ingevuld. Ook zijn de profielen ingezet ten behoeve van het selectieproces bij verschillende sollicitatie procedures. De resultaten zijn uiterst positief.

Maurice Lagendijk – manager bedrijfsvoering van Gemeente Dalfsen – deelt zijn ervaring over de management drives profielen met CiEP-begeleiding en de toegevoegde waarde van de MD profielen binnen het team.

 

Management Drives

Toen Maurice Lagendijk bij Gemeente Dalfsen werd aangenomen en het Management Drives profiel voorbij zag komen bij het sollicitatieproces was hij blij verrast. Al eens eerder had hij kennisgemaakt met de MD profielen, maar dat was behoorlijk weggezakt. Bij Gemeente Dalfsen werd de eerder opgedane kennis weer aangescherpt en werd de toegevoegde waarde ervan snel zichtbaar.

 

Wederzijds begrip

Een van de belangrijkste resultaten die met de MD profielen binnen Gemeente Dalfsen zijn bereikt, is het vergroten van het wederzijdse begrip. Medewerkers binnen het HR team begrijpen nu beter wat elkaars “gebruiksaanwijzing” is en wat zij van elkaar kunnen verwachten. In de dagelijkse samenwerking is het plezierig werken als er wederzijds begrip is. De teamleden kennen elkaars profiel niet uit hun hoofd, maar de grote meerwaarde zit ‘m er in dat de profielen gezamenlijk besproken zijn en dat daarmee het onderling respect een voedingsbodem heeft gekregen.

 

Diversiteit in teams

Een ander belangrijk resultaat is het zichtbaar maken van kwaliteiten en vaardigheden die onder- en oververtegenwoordigd zijn binnen een team. “Met behulp van de MD profielen werd het vermoeden bevestigd dat er veel mensen met dezelfde kwaliteiten in een team zaten. Hierdoor worden teams op den duur scheef opgebouwd. Als we zien welke kleur/kwaliteit we nog nodig hebben, dan kunnen we daarop selecteren. Om deze reden wordt het MD profiel ook ingezet bij sommige sollicitatieprocedures”, aldus Maurice Lagendijk.  

“In de dagelijkse samenwerking is het plezierig werken als er wederzijds begrip is”

 

Verbetering en groeimogelijkheden

Er blijft altijd ruimte voor verbetering. Een doel om naartoe te werken voor Gemeente Dalfsen is dat vraagstukken meer neergelegd zullen worden bij de personen bij wie het vraagstuk goed past. Dat wordt op dit moment nog niet gedaan. Op dit moment worden vraagstukken neergelegd bij personen op basis van ruimte in de agenda’s in plaats van op basis van profielen.

 

Waakzaam zijn

Over de MD profielen valt veel positiefs te zeggen, maar het is wel van belang om waakzaam te blijven. Het invullen en werken met de MD profielen kan ook stigmatiserend werken, want het kan onbedoeld voelen als labels plakken. Een ieder – die daarvoor open staat – ontwikkelt zich en blijft zich ontwikkelen. Als persoonlijke ontwikkeling wordt ondersteund en de juiste tools worden aangereikt, kan het iemands gedrag ook veranderen.

 

CiEP met MD profiel voor iedereen?

“Ik ben van mening dat iedereen die in onze organisatie komt werken een CiEP training met MD moet volgen. Ik omarm de uitgangspunten van CiEP, zoals CiEP ook zegt: ‘We hebben op school allemaal inhoudelijke dingen geleerd, maar niet leren werken. Dat zouden ze op school ook moeten leren’. Naast dat je uit de CiEP-training veel haalt voor jezelf, zorgt het ook voor gemeenschappelijkheid. Vanuit cultuuroverdracht vind ik dat dat belangrijk is. Daarnaast denk ik dat het een goed instrument is om een team te ontwikkelen en dat moedig ik aan”, met deze prachtige aanbeveling sloot Maurice Lagendijk het gesprek af.

“We hebben op school allemaal inhoudelijke dingen geleerd, maar niet leren werken. Dat zouden ze op school ook moeten leren”

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok