U bevindt zich hier: Home » Blog » Conflicten op het werk: In of uit de hand?

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Conflicten op het werk: In of uit de hand?

Conflicten op het werk: In of uit de hand?

Wie heeft ooit een meningsverschil of een conflict gehad met een collega of leidinggevende? Het is een kunst om samen harmonieus door een deur te kunnen, want er bestaan vele situaties waar je anders over kunt denken of een andere aanpak in wilt hanteren. Waar gaat het mis? En wat kun je doen?

Spanning tussen collega’s zorgt voor spanning en stress. Vaak niet alleen voor degenen tussen wie iets speelt, maar ook bij andere betrokkenen. Spanning blijft zelden constant: als je er niet voor zorgt dat het minder wordt, zal het naar alle waarschijnlijkheid als vanzelf toenemen. Met als gevolg dat er werkdruk ontstaat en mensen stressklachten kunnen krijgen, minder productief worden, of zelfs ziek thuis komen te zitten. Je wilt conflicten dan ook zoveel mogelijk voorkomen en oplossen.

Sluimeren

Spanning op het werk bouwt zich vaak net zo op als irritaties die thuis spelen. Alleen gaat het nu niet om vuile koffiekopjes die zich opstapelen in de gootsteen, of de vuilniszak die niet verschoond wordt. Of toch? Als een collega na elke zin dat kuchje laat horen, elk uur een korte pauze neemt of de gewoonte heeft zijn gedachten hardop uit te spreken… Probeer maar eens onaangedaan te blijven als je het zelf druk hebt en je wilt concentreren. In dit soort situaties is het raadzaam om je zo vroeg mogelijk uit te spreken, liefst nog voordat iets je echt gaat irriteren. Geef duidelijk aan wat jij nodig hebt om prettig te werken en vraag ook hoe dat voor de ander zit. Spreek af hoe jullie aangeven als er iets aan de hand is en op welke manier je rekening met elkaar kunt houden. Zo zorg je dat iets wat sluimert niet groter wordt en uitbarst, waarmee de verhoudingen echt schade zouden oplopen.

Op scherp

Geldt bij irritaties dus het adagium dat je ze zo vroeg mogelijk bespreekbaar maakt, er zijn ook situaties waarbij het leed al geschied is. Daarbij gaat het niet om voorkomen dat er onmin ontstaat, maar om het beperken en herstellen van schade. De meeste conflicten ontstaan niet zozeer doordat collega’s feitelijk van mening verschillen. Vaak vinden ze verschillende dingen belangrijk, hebben ze uiteenlopende communicatiestijlen en is er ook nog de kwestie van temperament. Dan kan het zo maar gebeuren dat je in een projectvergadering zit te luisteren naar iemand die verslag doet van een besluit wat genomen is en dat een ander plotsklaps uitroept dat dat nóóit had mogen gebeuren. De situatie wordt daarmee op scherp gezet en als iedereen zijn mond houdt en niemand het voortouw neemt om de taak van de emotie te scheiden, te benoemen wat er zojuist gebeurde en de gemoederen weer tot de intentie van het gesprek terug te sussen, dan zullen mensen zich niet veilig voelen om zich in een volgende situatie open uit te spreken. Het risico is dan dat goede ideeën niet worden gehoord. Er komt geen gezond weerwoord op voorstellen. Er worden besluiten genomen waar niet iedereen achter staat. De spanning neemt toe. Niemand voelt zich verantwoordelijk. En waar het eindigt…?

Zoveel zielen

Er zijn zoveel verschillen in drijfveren en aanpak. Ben je direct of eerder voorzichtig? Vraag je makkelijk hulp of pas als het niet anders kan? Zeg je nee als je iets er niet bij kunt hebben of probeer je dan in de avonduren die deadline veilig te stellen? Het een is niet per sé beter dan het ander, maar als de verschillen er op onprettige wijze voor zorgen dat er stellingen worden betrokken, is dat reden om met elkaar tijd in te ruimen en elkaars beweegredenen te leren begrijpen.

En profielen

Werkelijk kunnen luisteren naar wat iemand beweegt, begint vaak met het besef dat we echt allemaal op een andere manier in elkaar zitten. Waar de een uit ziet naar een teamuitje, vindt de ander het een tijdvreter die hem van het werk af houdt. Als je gaat zien dat diegene niet zozeer ongezellig is, maar op tijd naar huis wil om zijn vrouw af te lossen die voor haar zieke moeder zorgt, kijk je met andere ogen. En zelfs als je je blik alleen maar anders kunt richten, bijvoorbeeld op de inspanning die iemand doet om zijn werk gedaan te krijgen, maakt dat enorm verschil. Ook kun je drijfverenprofielen gebruiken om beeld te krijgen bij hoe collega’s in elkaar zitten. Een helder plaatje zegt soms meer dan woorden als het gaat om hoe jullie elkaar kunnen versterken en aanvullen, en voorkomen dat er met twee voeten tegelijk in voor de hand liggende valkuilen gesprongen wordt.

Teamwerk

Zijn er signalen dat de samenwerking lijdt onder sluimerende irritaties en conflicten? Is er gebrek aan vertrouwen en veiligheid, durven mensen hun ideeën niet meer naar voren te brengen en worden besluiten wel genomen maar niet uitgevoerd? Neemt niemand de verantwoordelijkheid, hoopt iedereen er inmiddels maar het beste van en worden kwaliteitsafspraken en deadlines steeds verder bijgesteld? Dan is het hoog tijd om een dag of paar dagen met het team aan de slag te gaan en de angel te halen uit wat er onderhuids speelt.

Opgelost?

Er is niet één makkelijke oplossing die toepasbaar is op elk conflict. En soms is onzekerheid, angst en opgelopen gemoederen er debet aan dat iets niet in een gesprek kan worden opgelost. Als je er samen niet uit kunt komen, is het raadzaam om je leidinggevende erbij te betrekken en te kijken of een derde partij kan ondersteunen. En als het écht uit de hand loopt, kun je aan mediation op basis van drijfveren denken.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok