Waar zit jouw pauzeknop?
Deze ‘gouwe ouwe’ is onmisbaar voor ons welzijn. Toch wordt deze simpele en praktische oplossing voor veel problemen nauwelijks meer gebruikt en dreigt hij – ondanks alle belangstelling voor gezond leven en vitaliteit – soms zelfs helemaal vergeten te worden. Hoog tijd dus, voor een hernieuwde kennismaking met … de pauzeknop.
De pauzeknop is een vitaal onderdeel van ons innerlijke navigatiesysteem. Essentieel voor mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Eén druk op de knop en ze komen direct tevoorschijn: pauze, lucht, stilte, ontspanning, rust … Wanneer deze effecten zo belangrijk voor ons zijn, doemen er direct vragen op: Hoe ziet jouw persoonlijke pauzeknop eruit? En gebruik je hem vaak genoeg?
Innerlijk achteroverleunen
In een tijd waarin er steeds meer werk is en meer te kiezen, is het verleidelijk om steeds harder te gaan werken en álles te willen in plaats van te kiezen voor wat goed voor je is. Want ook al heb je nog zoveel plezier in je baan en sociale leven, zonder pauzes komen je gezondheid en vitaliteit onder druk te staan. Om fit te blijven, is het van belang om elke inspanning te laten volgen door ontspanning. Om als het ware ‘innerlijk achterover te leunen’ en te doen wat goed voor je is.
Digitale diarree
Dat is misschien makkelijker opgeschreven dan daadwerkelijk gedaan. We hebben allerlei gedachten en gevoelens over pauzeren, terwijl er nog zoveel gedaan moet worden en er nog van alles van ons verwacht wordt. Niet in het minst door onszelf. En dan is er ook nog zoveel leuks! Zelfs zonder op een knop te drukken zien we een stroom aan mails, meldingen en interessante berichten aan ons voorbijtrekken. Niet voor niets wordt er vaak gesproken over digitale diarree: er wordt wat afgeschreven, geblogd en geliket. Onmogelijk om te stoppen … Of toch?
Ontspan! Nu!
Voor wie deze stroom van tijd tot tijd wil indammen, zijn er genoeg mogelijkheden. Maar ook hier liggen de gevaren van ‘veel’ en ‘moeten’ op de loer. Ironisch genoeg leveren gezonde, leuke en lekkere activiteiten regelmatig (keuze)stress op. Als we niet bewust kiezen voor een gezonde afwisseling tussen inspanning en ontspanning, verworden sportschema’s, yogalessen en uitgebalanceerd koken tot dwangmatige bezigheden. Resultaat? Nog meer tekort aan tijd, nog minder ontspanning, nog meer spierspanning, onrust en een slechte nachtrust.
Reflecteren en bijsturen
Toch is deze vicieuze cirkel te doorbreken. Gelukkig maar. Reflecteer eens op wat je doet en waarom. Stel dat je drie keer per week sport. Je hebt een opbouwschema waarmee je traint voor de halve marathon. Mooi!
Maar niet als je daardoor te weinig tijd overhoudt voor je gezin of om ook eens een boek of tijdschrift te lezen … Dus waarom sportte je ook al weer? Ik wil me fit voelen, energiek en misschien ook wat gewicht kwijt. Wat wil je behouden? Drie momenten in de week. Wat wil je verbeteren? Iets vinden wat ik op elk moment kan doen en de tijd beperken tot max anderhalf uur van huis. Waarvan wil je afscheid nemen? Van steeds maar doorgaan ten koste van andere dingen en mensen die belangrijk voor me zijn. Door op jouw pauzeknop te drukken, sta je stil bij de waarden die jij met je activiteiten wilt vervullen. En dan is de kans dat je die vervult, veel groter.
Als het gaat om werk, kun je ook de tips uit deze blog gebruiken. Je beschikt namelijk elke week opnieuw over 168 uren. Wees je daarbij bewust van wat jij nodig hebt om jouw waarden en dromen te vervullen. Jouw doelen en resultaten stressvrij te behalen. Weet je nog niet helemaal hoe? Dan is het hoog tijd voor een pauze …