U bevindt zich hier: Home » Blog » Waar zit jouw pauzeknop?

Lees blogs van Brenda Filippo
Waar zit jouw pauzeknop?

Waar zit jouw pauzeknop?

Deze ‘gouwe ouwe’ is onmisbaar voor ons welzijn. Toch wordt deze simpele en praktische oplossing voor veel problemen nauwelijks meer gebruikt en dreigt hij – ondanks alle belangstelling voor gezond leven en vitaliteit – soms zelfs helemaal vergeten te worden. Hoog tijd dus, voor een hernieuwde kennismaking met … de pauzeknop.

De pauzeknop is een vitaal onderdeel van ons innerlijke navigatiesysteem. Essentieel voor mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Eén druk op de knop en ze komen direct tevoorschijn: pauze, lucht, stilte, ontspanning, rust … Wanneer deze effecten zo belangrijk voor ons zijn, doemen er direct vragen op: Hoe ziet jouw persoonlijke pauzeknop eruit? En gebruik je hem vaak genoeg?

Innerlijk achteroverleunen

In een tijd waarin er steeds meer werk is en meer te kiezen, is het verleidelijk om steeds harder te gaan werken en álles te willen in plaats van te kiezen voor wat goed voor je is. Want ook al heb je nog zoveel plezier in je baan en sociale leven, zonder pauzes komen je gezondheid en vitaliteit onder druk te staan. Om fit te blijven, is het van belang om elke inspanning te laten volgen door ontspanning. Om als het ware ‘innerlijk achterover te leunen’ en te doen wat goed voor je is.

Digitale diarree

Dat is misschien makkelijker opgeschreven dan daadwerkelijk gedaan. We hebben allerlei gedachten en gevoelens over pauzeren, terwijl er nog zoveel gedaan moet worden en er nog van alles van ons verwacht wordt. Niet in het minst door onszelf. En dan is er ook nog zoveel leuks! Zelfs zonder op een knop te drukken zien we een stroom aan mails, meldingen en interessante berichten aan ons voorbijtrekken. Niet voor niets wordt er vaak gesproken over digitale diarree: er wordt wat afgeschreven, geblogd en geliket. Onmogelijk om te stoppen … Of toch?

Ontspan! Nu!

Voor wie deze stroom van tijd tot tijd wil indammen, zijn er genoeg mogelijkheden. Maar ook hier liggen de gevaren van ‘veel’ en ‘moeten’ op de loer. Ironisch genoeg leveren gezonde, leuke en lekkere activiteiten regelmatig (keuze)stress op. Als we niet bewust kiezen voor een gezonde afwisseling tussen inspanning en ontspanning, verworden sportschema’s, yogalessen en uitgebalanceerd koken tot dwangmatige bezigheden. Resultaat? Nog meer tekort aan tijd, nog minder ontspanning, nog meer spierspanning, onrust en een slechte nachtrust.

Reflecteren en bijsturen

Toch is deze vicieuze cirkel te doorbreken. Gelukkig maar. Reflecteer eens op wat je doet en waarom. Stel dat je drie keer per week sport. Je hebt een opbouwschema waarmee je traint voor de halve marathon. Mooi!
Maar niet als je daardoor te weinig tijd overhoudt voor je gezin of om ook eens een boek of tijdschrift te lezen … Dus waarom sportte je ook al weer? Ik wil me fit voelen, energiek en misschien ook wat gewicht kwijt.  Wat wil je behouden? Drie momenten in de week. Wat wil je verbeteren? Iets vinden wat ik op elk moment kan doen en de tijd beperken tot max anderhalf uur van huis. Waarvan wil je afscheid nemen? Van steeds maar doorgaan ten koste van andere dingen en mensen die belangrijk voor me zijn. Door op jouw pauzeknop te drukken, sta je stil bij de waarden die jij met je activiteiten wilt vervullen. En dan is de kans dat je die vervult, veel groter.

Als het gaat om werk, kun je ook de tips uit deze blog gebruiken. Je beschikt namelijk elke week opnieuw over 168 uren. Wees je daarbij bewust van wat jij nodig hebt om jouw waarden en dromen te vervullen. Jouw doelen en resultaten stressvrij te behalen. Weet je nog niet helemaal hoe? Dan is het hoog tijd voor een pauze …

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok