U bevindt zich hier: Home » Blog » Andere kijk, beter leven

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Andere kijk, beter leven

Andere kijk, beter leven

Door: Gery Groen, oprichter Impulsus/CiEP

Stress heeft alles te maken met de wil om zo gauw mogelijk een einde te maken aan een ongewenste situatie. In de oertijd kon dat een confrontatie zijn met een hongerige hyena. Vandaag de dag is dat de bekende stapel van deadlines. Doe mij maar zo’n hyena, wordt er nu weleens gedacht. 

Speelt die gedachte, dan is het niet hoog tijd om je te oriënteren op een safari. Het is tijd om je oriënteren op je werk. Om te beginnen het gegeven dat werk een wegwerpartikel is. Familie, vrienden en gezondheid zijn dat niet. Ik pleit er niet voor om werk onbelangrijk te vinden. Maar het belang van je baan moet wel in perspectief gezet worden. Bedenk dat je altijd ook ergens anders kunt gaan werken.

Vernauwing en vervorming

Uiteraard kunnen de meesten van ons niet overmorgen probleemloos ergens anders aan de slag. En dat is ook helemaal de bedoeling niet. Het gaat er primair om dat je perspectief ervaart. Wie voelt dat hij niet weg kan, gaat misschien wel nog meer energie besteden aan zijn werk. Maar of hij of zij ook beter functioneert, dat is niet zo zeker. Stress vernauwt je perspectief. Wat je zelf nog beschouwt als gefocust zijn, kan door de collega’s gezien worden als afzonderen, zielig doen of verzuren. Stress vervormt ook het perspectief. Bijvoorbeeld de kijk op collega Jan, die het allemaal maar zo soepel voor elkaar krijgt. Jan laat zich maar helpen door anderen. En wat doet hijzelf? Ja, hij is dankbaar, vrolijk en maakt grappen. Maar wat is de toegevoegde waarde van Jan? Wie daaraan twijfelt, moet Jan eens vragen of hij wil helpen.

Perfectie is niet het beste

Voor iemand met een stressperspectief kan dat een moeilijke vraag zijn. Maar voor Jan niet. Die weet niet eens dat om hulp vragen moeilijk is. De kans is zeer groot dat hij ook goed is in hulp geven. Echter, dat wordt door mensen met een stressperspectief niet zo makkelijk aangenomen. Ja, Jan kan wel helpen. Maar als het perfect moet zijn, dan is er maar één die het kan … En uiteraard moet het perfect zijn. Die vanzelfsprekendheid van perfectie wil ik bestrijden. Perfectie vraagt om het investeren van extra energie. Voor die extra energie zal navenant betaald moeten worden door de klanten van de organisatie. Net zoals de rekening in een 3-sterrenrestaurant hoger moet zijn dan die van Bistro Koos & Toos. Wordt er niet extra betaald voor perfectie? Dan is de organisatie bezig met energieverspilling. Wie geheel individueel besluit tot perfectie loopt een redelijke kans zijn organisatie juist tekort te doen.

Vitaliteit

Regelmatig komen we organisaties tegen waar bovengemiddeld gepresteerd wordt. Dat komt onder andere door het perspectief dat veel medewerkers hebben op hun werk en henzelf. Ze durven weg te gaan bij de baas, dus ze kiezen echt om te blijven. Ze willen persoonlijk meer bereiken, daarom helpen ze collega’s bij een piek in het werk. Ze zijn serieus met hun werk bezig, dus tijd voor een grap moet er zeker zijn. Ze kijken regelmatig hoe het beter kan, maar laten perfectie over aan de goden. Zet deze groep in de tijdmachine en teleporteer ze naar de savanne van 100.00 jaar geleden? Voer voor de hyena’s? Nee, die blijven liever op afstand: want binnen deze groep zijn de prooien te energiek en te vitaal. Net als deadlines hebben hyena’s een voorkeur voor de eenzame ploeteraar.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok