U bevindt zich hier: Home » Blog » Het belang van Mindmanagement

Lees blogs van Fabienne Claeys
Het belang van Mindmanagement

Het belang van Mindmanagement

Fabienne Claeys gaf als CiEP-coach workshops Mindmanagement. ‘Het is een belangrijk thema waar steeds meer bedrijven vandaag de dag naar kijken: hoe kunnen mensen energie krijgen van hun werk, in plaats van uitgeblust te raken.’

 

5 vragen aan voormalig CiEP-coach Fabienne Claeys

1. Waarom Mindmanagement?

‘Veel mensen hebben moeite met grenzen. De een stelt geen grens, maar bouwt een muur, een ander stelt nooit grenzen, weer een ander stelt soms een grens, soms niet… Hoe je dat onbewust doet, wordt bepaald door de mind. Mindset is een thema waar bedrijven steeds meer naar kijken: welke houding zorgt ervoor dat mensen energie krijgen en die bij zich kunnen houden? Velen laten energie wegvloeien en kiezen voor de gemakkelijkste oplossing: zeggen dat het niet aan hen ligt, maar aan te veel werk, aan anderen, aan te veel prikkels, het is te veel, terecht of onterecht. Maar dan verandert er niks. Vroeger gebruikten we timemanagement, maar dat is outdated; de wereld is te vlug, te vluchtig en te veel. We leven in www, er is iets anders nodig om je tijd en je werkvoorraad te managen.’

2. Is Mindmanagement voor iedereen?

‘Mensen die er niet in geloven, die denken dat ze niet kunnen veranderen, hebben daarin gelijk. Als je overtuigd bent van de onmogelijkheid tot verandering, kan je mind niet flexibel zijn en verandert er inderdaad niets. Mindmanagement is bestemd voor mensen die bereid zijn kritisch naar zichzelf te kijken en geloven dat ze vaste patronen beetje bij beetje kunnen wijzigen. En het werkt vooral voor mensen die veel hebben.’

Veel… op hun bord? ‘Nee, veel. Gewoon ‘veel’.’

3. Hoe ziet Mindmanagement eruit in de dagelijkse praktijk?

‘Het begint met dat mensen leren om in de loop van de dag meer microbreaks te nemen waarmee ze hun mind en hersenen rust geven. Het hoeven maar 2 of 3 minuten te zijn, waarbij ze vanuit de rust in contact komen met wat echt nodig is. Dat is inhoudelijk natuurlijk voor iedereen verschillend. Het komt erop neer dat je steeds bewust bent van hoe jij je verhoudt tot wat een situatie van je vraagt of wat iemand aan je vraagt. Je kiest bewust je waardes, wat belangrijk is voor jou. Waar je ‘ja’ tegen zegt, en waartegen ‘nee’. Ook kies je je houding. Je bepaalt je respons niet in een opwelling of slechts gebaseerd op de inhoudelijke boodschap, maar nadat je een afweging hebt gemaakt van verschillende belangen die kunnen spelen en afgestemd op je gesprekspartner.

4. Kun je een specifieke tip geven hoe je Mindmanagement kunt toepassen?

‘Gun jezelf, bijvoorbeeld met de feestdagen, vertraging, in plaats van een duur cadeau. Soms luidt een advies om twee keer per dag 20 minuten te mediteren. Dat lukt natuurlijk zelden op de werkvloer. Veel makkelijker is om drie of vier keer per dag 1, 2 of 3 minuten te nemen voor jezelf. Mijn tip is dan ook: schaf een app aan die je helpt kortstondig te mediteren, een paar keer per dag. Calm (voor iPhone) is bijvoorbeeld een goede app om jezelf te begeleiden in meditatietechnieken.’

5. Hoe breng jij zelf in de praktijk wat je anderen leert?

‘Dat begint al bij het wakker worden. Voordat de riedel begint, bepaal ik wat de drie belangrijkste dingen in mijn agenda zijn. Dat hoeven geen doe-dingen te zijn; een dag in rust blijven, kan daar ook toe behoren. Wat ik mensen leer in de workshops voer ik zelf ook uit. Het is niet altijd efficiënt om de hele dag maar bezig te zijn om dingen gedaan te krijgen, soms is het juist efficiënt om iets voor mezelf te doen. Ik moet mijn mind ook rust geven, die kan niet de hele dag gespannen staan.

Laatst vroeg ik tijdens een workshop de mensen om op te schrijven wat hun verschillende rollen waren in het leven. Daarna bespraken we die. Een van de cursisten was een moeder van drie pubers. Haar manier om een rustmoment creëren? Met alle drie heeft ze jaarlijks een individuele moeder-zoondag. Ik vond het zo mooi en heb het opgeschreven voor mezelf: nog voor het einde van dit jaar heb ik met mijn beide zoons een moeder-zoondag.’

_ _ _

Cursisten van het CiEP-programma Mindmanagement hebben veelal stressgerelateerde vraagstukken of het gevoel geen grip meer te hebben. Onze coaches leren je de uitgangspunten kennen voor bewust en effectief werken, denken en communiceren. Ook leer je zorgen voor overzicht, structuur en doorstroming in je werk en voor soepele communicatie. Je leert hoe het brein functioneert, hoe je automatische piloot ervoor zorgt dat je tóch niet doet wat goed voor je is – en hoe je daar verandering in aanbrengt. Zodat je plezierig kunt werken met minder stress, meer focus en betere relaties. Het levert je rust op in je hoofd, meer energie – voor je werk en voor thuis – en meer resultaat.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok