U bevindt zich hier: Home » Tips voor goed plannen

Tips voor goed plannen

Tips voor goed plannen

 

1. Schuifruimte

Houd in agenda altijd ruimte vrij, zodat je flexibel kunt omspringen met iets onverwachts dat roet in je planning gooit. De mogelijkheid tot schuiven voorkomt stress. Let wel: met schuiven bedoelen we dat je net als met een schuifpuzzel gebruik maakt van de ruimte waarin je hebt voorzien. Dat is wat anders dan uitstel tot nader order. 

2. Beperkte keuzes

Hoe meer er op je af komt, hoe minder helder is wat je in welke volgorde te doen hebt om je doel te bereiken. Beperk dus je keuzes. Niet dat we pleiten voor zwart/wit denken hoor, eerder voor het omgekeerde: Effectief kiezen is niet zozeer ‘in een keer juist kiezen’. Maar wel: jezelf steeds opnieuw de vraag stellen: Wat kan ik nú doen? Dat kan dus ook betekenen dat je gaandeweg bijstelt.

3. Zeg nee

Om je tijd aan je lange termijn doelen te kunnen besteden, zul je soms ‘nee’ moeten zeggen tegen collega’s of leidinggevenden die met een korte termijn verzoek komen. Dat is lastig, maar nee zeggen, is ook ja zeggen, namelijk tegen alle taken die je al had ingepland. Als je steeds weer extra werk aanneemt of iets voor een ander doet, negeer je je eigen prioriteiten en neem je een loopje met je resultaten en je voldoening. Hoe je dat doet, nee zeggen? Lees het hier.

4. Begin met belangrijk

Doe eerst de dingen die belangrijk zijn. Als jouw bioritme overeenkomt met dat van de meeste mensen, betekent dat dat je ze ’s ochtends doet, als je het scherpst bent. Denk niet dat je er later op de dag wel aan toe zult komen als je nu eerst met dat andere klusje begint. Vergeet ook niet om vaste tijdblokken in te plannen voor terugkerende werkzaamheden, zoals het verwerken van je e-mail. Afzonderlijk zijn ze niet allemaal even belangrijk, maar het is wel van belang dat je bij bent en voor de komende dagen inplant waar je je aandacht aan geeft.

5. De weg naar de deadline

Aan een planning zijn ook vaak deadlines verbonden. Een geplande datum waarop bepaalde werkzaamheden afgerond moeten zijn. Deze gestelde deadlines en tijdslimieten kunnen een behoorlijke impact hebben op je agenda. Benoem niet alleen de deadline, maar ook de weg ernaar toe. Pak je agenda erbij, bekijk wie wanneer eraan kan werken. Is de gestelde deadline realistisch en haalbaar? 

 

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok