U bevindt zich hier: Home » Blog » Het hert en de aap

Lees blogs van Inge Derks
Het hert en de aap

Het hert en de aap

Een fabel over persoonlijk leiderschap

Zijn mensen die leiderschap tonen altijd sterk? Natuurlijk niet. Twijfelen mensen die hun dromen leven nooit? Natuurlijk wel. Maar ze laten hun twijfels links liggen. Hun kracht komt vanuit het willen en mogen. Als je voor ogen houdt wat je graag wilt en je keuzes daarop afstemt, kom je in een positieve flow.

 

Iedereen heeft een innerlijke criticus. De stem in je achterhoofd die waarschuwt voor alles wat er kan misgaan: ‘Het is nog niet goed genoeg’, ‘Dat krijg ik vandaag niet meer af’, ‘Eerst die collega helpen’.

De aap

Stel je deze criticus voor als een aap op je schouders. Hij plaagt je, slingert om je heen en kan jou, als je niet uitkijkt, aardig tot stilstand brengen. Voordat ik als trainer en coach ging werken, zag mijn aap allerlei redenen om dit vooral niet te doen. Dus deed ik het niet.

Innerlijke wijsheid

Ondanks die aap weet je vanbinnen heus wel welke richting je op wilt, want gelukkig heeft ook iedereen een innerlijke wijsheid; dat wat er direct in je opkomt als je zegt ‘Eigenlijk wil ik …’ Mijn droom om trainer/coach te zijn bleef. In mijn interim opdrachten coachte ik al steeds meer. Ik zag het helemaal voor me: met groepen aan de slag, samenwerken in een leuke club van een man of dertig met eenzelfde visie.

Het hert

Stel je de innerlijke wijsheid voor als een hert dat je voorgaat. Dit dier is een positief symbool voor vernieuwing, wijsheid en vitaliteit. In veel oude culturen wijst het gewei op de levensboom, het leven dat zich blijft vernieuwen. In China staat een mannetjeshert voor rijkdom, geluk en levenskracht.

Persoonlijk leiderschap: en-en

De aap en het hert zijn er allebei. De aap verbeeldt waar je bang voor bent en het hert staat symbool voor je dromen. Laat je je stoppen door de aap, of volg je het hert en ga je je dromen achterna? Het is niet het een of het ander. Het is en-en. Ja, natuurlijk was het spannend een nieuwe weg in te slaan in mijn werk en natuurlijk heeft dat risico’s. Maar niet geschoten is altijd mis. Ik volgde een aantal opleidingen, begon mijn eigen coaching praktijk en sloot me aan bij CiEP. Iedere horde die ik nam, gaf me veel energie. 

Compassie

Het hert volgen, nieuwe wegen inslaan en groeien, met compassie voor de aap op je schouders. Als je hem probeert te negeren, doet hij alleen maar harder zijn best om je in de weg te zitten. De aap accepteren betekent niet dat je hem je laat beletten om het hert te volgen, maar dat je soms pas op de plaats maakt. Want eerlijk is eerlijk: dromen is leuk, maar die aap zorgt ervoor dat je je niet onbesuisd in elk nieuw avontuur stort.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok