U bevindt zich hier: Home » Blog » Leiderschap in het toilet

Lees blogs van Brenda Filippo
Leiderschap in het toilet

Leiderschap in het toilet

Door: Brenda Filippo, CiEP-coach

“Een hele goeie morgen, dame. Welkom!” Met een vrolijke armzwaai wuift de man me door het poortje van het stationstoilet naar binnen. Verrast groet ik terug. Verder lopend hoor ik dat hij iedere bezoeker met hoge nood, voorziet van een persoonlijke begroeting. Op deze plek ervaar ik een mate van klantgerichtheid en leiderschap, die menig directeur wenst voor zijn organisatie en medewerkers.

Zijn hele doen en laten ademt echtheid. Zijn “dame, mejuffrouw, heer, lieverd, dear sir” en andere benamingen voor de toiletbezoeker stromen als een rivier uit zijn mond. Ze laten zelfs de meest gehaaste zakenman glimlachen.

Gastheer van het toilet

De man bestiert deze ruimte met toiletten, wasbakken, afvalbakken en enkele douches alsof hij gastheer van een hotel is. Hij staat voor je klaar. Met een praatje: hij is immers op de hoogte van het laatste nieuws en de weersverwachting. Met een levenswijsheid: hij bespreekt met de vaste klanten-zonder-haast hun laatste beslommeringen. Met praktische tips: hij zet toeristen op het spoor naar hun volgende bestemming.

Hoewel deze man je zijn onverdeelde aandacht lijkt te geven, staan zijn zintuigen wijd open. In alle rust richt hij zich op het comfort van de klant en alles wat daarmee samenhangt. Zo houdt hij de ruimtes schoon. Hij doet dat met plezier, maar wee degene die een papieren handdoekje naast de afvalemmer gooit. “We houden het wel leuk, hè, hier met elkaar? Dat doe ik bij jou ook niet.” Duidelijk, maar geen agressie opwekkend. Hij staat voor zijn zaak.

‘Geen klant de deur uit zonder glimlach’

Zijn houding en gedrag in communicatie spreken me aan, en doen me aan mijn vader denken. Als jongeren hielpen mijn broers en ik onze ouders in hun slagerij. Mijn vader leerde ons de waarde van zijn motto: ‘Geen klant de deur uit zonder glimlach’. Dat was onze eer te na.

In de dagen voor kerst werkten we het klokje rond. We waren moe en verkleumd, hadden lood in onze benen van het staan. Wel hadden we plezier met elkaar en met de klanten. We  waren trots op onze kwaliteit. Daardoor kón de werkdag ook voorbij vliegen.

Zelf verantwoordelijk voor eigen werkplezier

Als je veel tijd van je leven aan werk besteedt, zorg er dan voor dat je die tijd als waardevol ervaart. In de eerste plaats ben je daar zelf verantwoordelijk voor.

Natuurlijk kun je jouw werkplezier ook in de handen van anderen leggen, maar daarmee maak je jezelf van hen afhankelijk. Neem zelf (weer) de regie in handen. Maak bewuste keuzes over hoe je in jouw werk wilt staan.

Leer jezelf beter kennen

Wil je jezelf in werk beter leren kennen, laat een CiEP Management Drives profiel maken. Hierdoor krijg je zicht op jouw persoonlijke waarden in werk en hoe die te benutten. Je begrijpt beter waarom je op een bepaalde manier reageert. Ook leer je wat te doen om andere resultaten te bereiken in bestaande situaties. Dit proces kun je ook samen met collega’s doorlopen.

Rinkelende muntjes

Dagelijks geeft de toiletmeneer (on)bewust uiting aan zijn waarden in werken. In een schone en opgeruimde werkomgeving heeft hij weet van het belang van zelforganisatie en –sturing. Daarbij houdt hij zowel de behoeften van de klant als van zichzelf in de gaten. In zijn glazen ‘hokje’ vind je onder meer een koelkastje, een aangename leunstoel en een tafeltje met puzzel- en leesboekjes.

Hij toont verantwoordelijkheid en leiderschap. Hij doet dat in communicatie met anderen. De toiletbezoekers zijn tevreden over de voorzieningen en zijn service. De beloning: vrolijkheid en rinkelende muntjes op het schoteltje van wit porselein.

Vanzelfsprekende tevredenheid?

Zo bezien kan hij elke dag tevreden en verrijkt met nieuwe belevenissen huiswaarts keren. Vanzelfsprekend? Zeker niet, hij stuurt – bewust of onbewust – op deze resultaten. ‘Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd.’ Nog zo’n levensinstelling die de toiletman en mijn vader, de slager, hoogstwaarschijnlijk delen.

P.s. Meer lezen over inspirerend werken in een openbaar toilet? In Intermediair stond vorig jaar een interview met miljonair en voormalig wc-poetser Kees Zegers.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok