U bevindt zich hier: Home » Blog » Decemberstress

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Decemberstress

Decemberstress

Het volgende punt op de to-dolijst: de feestdagen. Projecten op het werk afronden, familiebezoek, cadeaushoppen, extra boodschappen doen. December is niet alleen gezelligheid, maar voor velen ook stress. Voor je gehaast verdergaat met afvinken van je lijst een vraag: Staan ‘ontspanning’ en ‘genieten’ er ook op, of komt dat pas op kerstavond? Juist in tijden van hectiek is het belangrijk om rustmomenten te hebben. Ontspannen helpt je namelijk efficiënter te handelen. Klinkt heel tegenstrijdig, nietwaar? Maar dat is wel wat Mindmanagement doet.

Ontspannen laveren door de decembermaand

Mindfulness is een term die velen afschrikt. Het is te zweverig, het is te langzaam, daar hebben we toch geen tijd voor? Het volwassen leven is druk genoeg. Daarom is er timemanagement. Stressmanagement. Energiemanagement. Relatiemanagement. De bedoeling is dat we er zo veel mogelijk uit halen op een zo efficiënt mogelijke manier. Want: we willen het liefst alles, of in elk geval heel veel, en dan zo goed mogelijk en zo snel mogelijk. Toch?

Bewust en onbewust

Met Mindmanagement, een relatief new kid on the block, ga je naar de bron: je mind, je hersenen. Die bestaan uit een deel dat zich bewust is van alles wat je doet en zegt en een deel dat geheel op de automatische piloot functioneert. Dat laatstgenoemde deel kan, zonder dat je je daar dus bewust van bent, zorgen dat jij dingen doet of laat, waar je je misschien helemaal niet prettig bij voelt en die stress opleveren. Mindmanagement gaat dan ook over het inzetten van zowel je onbewuste als je bewuste ik. Bewust aan de slag gaan met onbewuste patronen; anders kunnen die immers niet veranderen.

Balans

Met mindfulness pak je tijd voor jezelf om rust te vinden. Het kan zijn dat je daar niet aan wilt, want het werk moet af, de deadline nadert, er is geen tijd voor ontspanning. Maar daar zit ’t ’m nou juist in! Die ontspanning is als brandstof voor je interne motor. CiEP zet mindfulness niet in met een yogamatje, of lange meditatiesessies. Nee: wij gebruiken mindfulness om je handvatten en hulpmiddelen te geven waarmee je je werkdruk vermindert en efficiënter werkt. Voor degenen die wat willen proberen, hebben we een aantal praktische tips. Het zijn voornamelijk oefeningen. Je kunt ze overal doen. Dus niet alleen thuis achter gesloten gordijnen, maar ook op je werk.

Waar het om gaat

In de training Mindmanagement gaan we samen op zoek naar de balans tussen spanning en ontspanning in het werk. Wat duidelijk naar voren komt, zijn de vragen ‘Wat is belangrijk voor mij?’ en ‘Wat heb ik nodig?’. De antwoorden zijn van belang voor verandering zowel in je werkende leven als in de privésfeer. De mens is privé en zakelijk namelijk helemaal niet zo verschillend. CiEP-coach en mindfulnesstrainer Fabienne Claeys weet het doel van de training mooi te verwoorden: ‘Dat de klant naar huis gaat met het gevoel een completer mens te zijn die niet enkel door zijn mind, zijn denken wordt aangestuurd, maar ook connectie krijgt met wat voor diegene echt belangrijk is en wat daarvoor nodig is. Zodat hij of zij met meer energie en voldoening in het werkend leven kan staan en daardoor langer en duurzamer gezond blijft.’

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok